BuJo: Nadenken over woorden

Sommige woorden hebben gewoon iets. Er zijn woorden die ik niet kan uitstaan, gewoon omdat ik ze niet mooi vindt. Van andere woorden wordt ik juist blij. Heel raar, de een geniet van een schilderij en ik van een woord. 

Heb jij ook een woord waar je blij van wordt? Of eentje die je maar niet kunt onthouden als je een andere taal leert? Maak er dan een BuJo-tekening van. Wedden dat je het woord daarna nooit meer vergeet!

Het woord Queue
Eén van die woorden waar ik iets mee heb, is ‘queue’. Sowieso: wie heeft ooit bedacht dat je een woord wat je uitspreekt als ‘kju’ moet schrijven als ‘queue’? Maar waarom ik het woord té leuk vindt is dat het er ook zo uit ziet. ‘Queue’ betekent namelijk ‘in een rij staan, rij’. Het is een Engels woord, en in Engeland staan ze bekend om de nette rijen die ze kunnen maken. Rijen wachtende mensen voor het postkantoor, het zwembad of het loket bij de gemeente. En zelfs de rij bij de bus. Ik bedoel, wij hebben geeneens een rij. Bij ons is het dringen en dan hopen dat je met al je spullen in de hand überhaupt die bus in komt.

Oke, wetende dat ‘queue’ rij betekent, snap je vast waarom ik het woord zo leuk vindt. Het ziet er uit alsof de klinkers achter ‘q’ ook in de rij staan! Q-U-E-U-E.

Mijn lievelingswoord
Weet je aan welk woord/woordcombinatie ik een hekel heb? Dunken. Me dunkt, bijvoorbeeld. Ik weet niet waarom, maar mijn háren gaan ervan overeind staan! Of: enfin. En dan vooral met zo’n gekke uitspraak als: anfân, of zoiets.

Maar ik houd juist van het woord ‘sonrisa’. Dat vind ik het mooiste woord ever. Het is een Spaans woord wat ‘glimlach’ betekent, maar het lijkt erg op het Engelse woord ‘sunrise’ wat zonsopgang betekent. Een glimlach en een zonsopgang hebben met elkaar gemeen dat het licht weer gaat schijnen, bij een zonsopgang in de wereld en bij een glimlach in iemand ogen. Ik ben verkocht! En misschien moet ik daar ook maar eens een tekening over maken…

Heb jij ook woorden waar je een hekel aan hebt of waar je juist blij van wordt?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s