Alles over Diamond Painting

Werk en privé lopen hier thuis volledig door elkaar. Ik werk zodra onze dochter slaapt en als ze wakker is ben ik mama, doe ik het huis en werk nog wat tussendoor als het mee zit. Een paar weken geleden was ik op het Crea Weekend in Gorinchem. En daar waren erg veel kraampjes met Diamond Paintings. Ik wilde er nooit aan omdat je er zelf geen creativiteit in kwijt kunt, je volgt gewoon het patroon. Maar schoorvoetend toegegeven: dat is af en toe ook wel fijn eigenlijk. Even geen mama, blogs, artikelen en spellingsregels. Gewoon kleuren plakken, klaar.

Wat is diamond painting?
Diamond painting heeft niets met schilderen te maken, maar lijkt wel op schilderen op nummer en borduren. Als je een diamond painting koopt, krijg je een canvas met een plastic eroverheen. Dat plastic moet je er vooral op laten zitten. Op het canvas zit namelijk een lijmlaag, het plastic houdt die lijmlaag in tact.
Naast het canvas ontvang je een pennetje, een schudbakje en een waxvelletje, en natuurlijk een heleboel zakjes met de ‘diamantjes’ er in. Met die materialen kun je de diamandjes op de lijmlaag bevestigen. Dit doe je volgens het patroon wat op het canvas gedrukt staat, en zo ontstaat de afbeelding of foto die je besteld hebt.

IMG_20190314_105202_resized_20190314_105339977Hoe werkt diamond painting?
Je hebt verschillende soorten diamandjes, ik zet ze zo even op een rijtje. Op elk zakje staat een nummer. Op het canvas staan die nummers ook op een rijtje. Achter elk nummer staat een letter, cijfer of symbool. Die letter, cijfer of symbool vind je terug op de afbeelding onder de lijmlaag. Oke, dit klinkt ingewikkelder dan het is, dus don’t worry.
Als je aan de slag gaat, ga je als volgt te werk: je begint aan de onder- of bovenkant van het canvas. Dan kijk je welke letter/cijfer/symbool je als eerste tegenkomt. Vervolgens zoek je in de legenda aan de zijkant welk nummer erbij hoort. Dan zoek je het zakje op waar dat nummer opstaat, dat zakje schudt je een beetje leeg in het schudbakje.
Vervolgens prik je de pen een keer in het waxvelletje. Daardoor blijven de diamandjes aan de pen hangen. Je zet de pen op een diamandje, en je plaatst de pen+diamandje vervolgens in het vakje op het canvas. Je tilt de pen op, en het diamandje blijft achter op het canvas.
Zo hehe, dat was het eerste steentje. Maar nu weet je hoe het werkt en je hoeft de pen niet steeds in het waxvelletje te prikken. Ik denk dat je wel 100 steentjes kunt plaatsen voor je hem er weer in moet prikken.
Je kunt de steentjes in lange rijen plaatsen, of kleur voor kleur doen. Let er in ieder geval op dat de lijmlaag zo goed mogelijk beschermt blijft en niet uitdroogt.

Soorten diamandjes diamond painting

Je hebt verschillende soorten:
– Ronde steentjes. Het voordeel is dat ze meer schitteren dan de vierkante steentjes, nadeel is dat je het canvas er altijd een beetje doorheen ziet van dichtbij. Mijn mening: een diamond painting is bedoeld om te bekijken van een afstandje en dan ga ik toch ook voor glitter en glamour.
– Vierkante steentjes. Precies omgekeerd dus: voordeel is dat je het canvas niet meer ziet, maar het schittert minder.
– Bijzondere vormen: in sommige pakketten zitten bijzondere vormen steentjes, bijvoorbeeld een druppelvorm. Dit gebeurt vaak bij pauwen. Ook kun je bijzondere, vaak grotere, steentjes hebben voor dauwdruppels op bloemen bijvoorbeeld. Je ziet het niet standaard in elk pakket en ik heb er nog geen ervaring mee, het ziet er wel speciaal uit!
– Crystal/glass steentjes: dat geeft weer een heel ander effect. Soms heb je er een paar van in een pakket, als sterren in een galaxy lucht. Maar er zijn ook pakketten met alleen maar deze diamandjes. Zelf vind ik dat een beetje too-much, maar hé, ieder zijn eigen smaak!
Goed om te weten: soms staat erbij hoeveel vlakken een diamandje heeft. De oudere pakketten hebben minder vlakken op de diamandjes dan de nieuwere pakketten. Hoe meer vlakken een steentje heeft, hoe meer verschillend licht het steentje kan weerkaatsen, dus hoe meer het schittert.

Diamond painting foto
Inmiddels is diamond painting super groot en over de hele wereld bekend geworden. Er zijn dan ook super veel designs waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kun je ook een diamond painting laten maken van je eigen foto. Belangrijk is wel dat de foto een grote resolutie heeft, oftewel heel scherp is, anders kunnen ze hem niet omzetten naar een diamond painting patroon.

Heb jij al weleens een diamond painting gemaakt? Zo ja, heb je nog tips & tricks?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s