DIY – Schilderijtje met kant

Mini-schilderijtjes zijn weer terug van weggeweest. Schilderijen werden steeds groter, en die heb je natuurlijk nog wel, maar die mini’s worden weer meer gewaardeerd. Dat past bij deze tijd waarin we weer meer oog willen krijgen voor het kleine, de kleine mooie dingen in het leven. Een mini-schilderijtje kan een mooie herinnering zijn voor jezelf om het kleine te waarderen. Helemaal als je hem (in 3 simpele stappen) zelf gemaakt hebt toch?

img_20190311_154956_resized_20190311_074314554.jpg

Benodigdheden:
– Canvasdoek (deze mini’s zijn van de Action);
– Achtergrondpapier (daarover straks meer):
– Hobbylijm;
– Kant;
– Ecoline (ik gebruik die van de Action);
– Schaar
– Stofschaar (kan ook zonder, is makkelijker met);
– Kwastje;
– Beker water;
– Keukenpapiertje.

Keuze achtergrondpapier
Zeker 10 jaar geleden kreeg ik van mijn opa en oma een stapeltje ‘oud papier’. Om te knutselen. Ik vond het papier zo bijzonder dat ik het nooit gebruikt heb, maar altijd bewaard. Want ja, als je mooi papier per ongeluk verknipt is dat niet leuk, maar kan je het altijd opnieuw kopen als je er echt niet van kunt slapen. Maar echt oud papier, zoals een handgeschreven brief… Dat kun je maar één keer gebruiken en dan is het echt weg. Toen me dit idee te binnen schoot dacht ik toch: nu ga ik het gebruiken. Het geeft de schilderijtjes een authentieke look.
Een ander voordeel is dat oud papier ontzettend goed staat in een landelijke stijl, net als kant. Heb jij thuis dus een landelijke stijl, dan is een zoektocht naar oud papier echt de moeite waard.

img_20190311_160425_resized_20190311_074332631.jpg1. Geschreven brieven
Je kunt bijvoorbeeld oude brieven gebruiken. Het handschrift is vaak erg mooi en regelmatig, wat mooi staat op je schilderij. Check wel even wat er precies staat, niet dat je net iets geks op de voorkant krijgt. Soms kun je de tekst niet eens lezen, zo schuin is het geschreven. Dat maakt natuurlijk (nu niet meer) uit. Let bij oude brieven wel heel goed op met lijm! Vaak zijn de brieven met vulpen geschreven en als daar een beetje hobbylijm bij komt heb je direct een inktvlek.

Tip: Leg een vochtige vaatdoek op tafel waar je steeds je handen van lijm kunt bevrijden. Pak de brief pas weer op als je handen lijm- én vochtvrij zijn.

IMG_20190311_170218_resized_20190311_0743335562. Getypte brieven
Ook getypte brieven zijn té mooi. Deze brieven zijn direct een stuk leesbaarder. Dat kan een voor- en nadeel zijn. Eén van mijn getypte brieven ging precies over een bruiloft, die kon ik dus super goed gebruiken. Maar een andere brief had niet echt potentie om vereeuwigd te worden op een schilderij. Super jammer want de uitstraling blijft mooi. Je zou zo’n brief dan wel in snippers kunnen knippen en de snippers dwars en over elkaar heen kunnen opplakken. Dan heb je alsnog een heel leuk effect!

3. Bladzijden uit oude boeken
Als je geen oude brieven tot je beschikking hebt en je wilt wel een oude, landelijke look, dan kun je oude boeken gebruiken. De kringloopwinkels staan vol met oude boeken. Kies er eentje uit waarvan de bladzijden net een beetje vergeeld zijn. Soms tref je zelfs een exemplaar met mooie platen van dieren bijvoorbeeld. Thuis kun je de mooiste bladzijden voorzichtig losmaken, en die gebruiken als achtergrondpapier.

4. Decoratiepapier
Tot slot kun je natuurlijk ook decoratiepapier, of designpapier gebruiken. Bij de Action (dit is trouwens niet gesponsord of zo, zij hebben gewoon veel knutselspul voor weinig geld!) kun je van die blokken kopen met allemaal mooi papier. Neem je kantje mee naar de winkel en kijk welke kleur goed past.

Aan de slag!

Stap 1 : Achtergrond maken
Lijm het canvas langs de randen in. Zoals je op de foto ziet gooide ik er nog een klieder in het midden op, maar dat is eigenlijk niet nodig. Daarna smeer je met je vinger, of een speciaal lijmvlak wat ik niet heb, de lijm zo dun mogelijk uit. Zo voorkom je bobbels in je papier. Plak je achtergrondpapier vervolgens op je canvas. Als je hobbylijm/alleslijm gebruikt kun je nog een beetje schuiven tot je zeker weet dat je het mooiste stuk op de voorkant hebt.

Na ongeveer 2 minuten draai je het canvas met het papier voorzichtig om. Let er op dat de ondergrond schoon is! Je knipt het papier langs de randen van het canvas af. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte over houdt om het papier om te vouwen én vast te lijmen. Die vlek die je op mijn schilderijtje ziet is trouwens een járenoude (koffie?)vlek. Je ziet dat hij oud is, en daarom leek het me leuk om hem juist op de voorkant te doen.

Zoals ik al eerder zei: het hoeft niet perfect!

Stap 2: Kant plakken
Het leuke aan het kant erop plakken, is dat je een 3D-effect krijgt. Zeker als je oud kant uit de kringloop gebruikt, dat was van dat dikke gordijnkant. Ik heb voor kantdetails gekozen, maar je kunt het kant natuurlijk ook over elkaar heen plakken zodat je het 3D-effect uitvergroot. Al maak je een hele stapel, dat maakt natuurlijk niets uit. Juist een mooi effect! Je kunt het kant vastplakken met hobbylijm of met zelfklevende tape. Als je tape gebruikt, plak het tape dan op de stukken kant die niet doorzichtig zijn, zo zie je er niets van.

Stap 3: Details toevoegen
Voor de details heb ik voor ecoline gekozen. De oude brieven/oude boekbladzijden en het kant zijn vrij neutraal qua kleur. Dat is allemaal erg mooi en vredig, maar ik heb toch altijd een uitspatting nodig. Ecoline spatten leek me daarom een goed idee om wat kleur aan het geheel te geven. Ik heb voor de basiskleuren gekozen: geel, rood, groen en blauw (en een spatje oranje). Je kunt ook voor een enkele kleur kiezen, zoals bijvoorbeeld blauw. Je krijgt dan een soort Delfts blauw effect. Ook groen matcht heel mooi met het oude papier en het kant.

Resultaat
IMG_20190312_100731_resized_20190312_102329137IMG_20190312_100746_resized_20190312_102327618IMG_20190312_100753_resized_20190312_102328680IMG_20190312_100804_resized_20190312_102328175

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s