Photo colouring

IMG_20190304_212431_resized_20190305_074352408 Je ziet het nog niet veel, maar ik vind het helemaal leuk: photo colouring. In deze blog leg ik uit wat het is en geef ik tips en tricks én laat ik weten waar je je materiaal kunt halen.

Photo colouring
Eigenlijk is er niets moeilijks aan, maar iemand is toch een keer op het idee gekomen: een oude foto inkleuren! Het liefst een zwart-wit foto. Ik ben fan van foto’s met een vintage setting, omdat dat toch bij zwart-wit foto’s hoort, en van natuurfoto’s.

Kleurboek van de Action
De Action verkoopt een photo colouring kleurboek, en dat is die je hier op de foto ziet. Erg handig om mee te beginnen want het is wel een foto, maar je hebt toch nog het vertrouwde kleurboekpapier. Heb je de smaak te pakken, kun je het daarna natuurlijk op een echte oude foto proberen. Hoe leuk is het om het familie-archief in te duiken of te struinen in de kringloopwinkel naar oude foto’s?

Tip: Kun je geen oude foto’s vinden? Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen foto’s in zwart-wit af laten drukken! Misschien met een sepia of vintage filtertje er over? Of print je eigen foto’s zwart-wit uit, ook dan heb je nog het gewone papier. Let er wel op dat je de instellingen wat lichter zet, anders is de print te donker en zie je het effect minder.

Tip: Heb je echt oude foto’s? Je kunt ze dan beter eerst bijbestellen, dat kun je laten doen bij een fotograaf. Zo weet je zeker dat je de familiefoto niet ruïneert en dat je bijvoorbeeld meerdere versies kunt maken van dezelfde foto.

Greep uit de foto’s uit het kleurboek

Photo colouring plaat inkleuren
IMG_20190304_213233_resized_20190305_074352784Een fotokleurplaat kun je het beste inkleuren met potlood. Op deze foto wilde ik de hartjes inkleuren met een metallic gelpen… Dom, want dan gaat het hele foto-effect verloren. Het is de bedoeling dat je de foto inkleurt, maar dat je de foto er nog wel doorheen ziet.
Geschikte materialen zijn:
– potlood
– aquarel potlood
– ecoline
– sommige stiften (even testen op een kopietje, het is goed als je de details van de foto er doorheen blijft zien)
– waterverf.

IMG_20190304_221005_resized_20190305_074349554Het lijkt iets makkelijker dan het is: eerst dacht ik gewoon hup, kleurtje eroverheen en klaar. Het was leuk, maar het resultaat was iets minder dan ik verwacht had. Dat zit zo: Je kleurt de plaat in en het voordeel is dat de schaduw al in de foto zit. Die hoef je dus niet zelf te bedenken. Omdat je potlood (of wat je gebruikt) doorschijnt, zie je die schaduw ook gewoon door je werk heen. Dat zie je goed bij de groene stoel op de foto hiernaast.
Maar… je moet er toch nog wel wat voor doen. Je kleurplaat ziet er meteen veel beter uit als je de kleur extra aanzet in de schaduw vlakken. Ik laat je hier het verschil zien:

 

Halverwege (met potlood), geen schaduw aangezet


Klaar en wel schaduw aangezet. Let vooral op het verschil bij de mouwboord en de kraag.

 

Ga jij het ook proberen?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s