Het Muizenhuis in Amsterdam

Pas waren mijn man en ik in Amsterdam voor een bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek – die jammer genoeg in het water viel omdat de organisator niet op kwam dagen. Altijd fijn. Om de tijd te doden struinden we wat door de bibliotheek waar we tegen een enorme glazen kast opliepen. Met daarin… een hele wereld.

Sam en Julia
Namelijk: de wereld van Sam en Julia. Ik had nog nooit van ze gehoord maar het is dus een hele hype, over heel de wereld. Karina Schaapman bedacht twee muisjes, Sam en Julia, en schreef een boek over hen. Het boek werd een hype, binnen no time was het boek duizenden keren verkocht en vertaald in meer dan 25 talen. Ja, dan kunnen we wel van een hype spreken toch?

Het Muizenhuis
Sam en Julia wonen in een heel groot huis, met allerlei kamers. In het boek lees je hoe ze samen al die kamers gaan ontdekken. Wie wonen er en hoe ziet het eruit? Ze komen in kamers van een sloddervos, een boekenverzamelaar, iemand die de was doet, en ga zo maar door. Je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken.

Maar het super gave van dit hele verhaal: Karina bouwt die kamers dus helemaal zelf. Geen gephotoshopt gevalletje. Maar elk detail wordt door haar zelf gemaakt. Het Muizenhuis heeft onlangs uitbreiding gekregen van een 20 meter (!!!) kade en een haven; daar is 2 jaar aan gewerkt. 2 jaar!

Maar het werpt zijn vruchten af:
– Het bekende knuffelmerk Happy Horse heeft Sam en Julia als knuffel uitgegeven;
– Er is een Muizenhuis-app waar je van alles kunt beleven;
– Er zijn tal van producten en DIY-blogs-met-filmpjes om zelf een Muizenhuis te maken;
– En als klap op de vuurpijl komt er een televisieserie over Sam en Julia!

Het Muizenhuis bezoeken
In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam staat het Muizenhuis wat je hierboven al op de foto’s zag. Er waren te veel mooie kamers om allemaal te fotograferen, maar een kleine sfeerimpressie vind je onderaan deze blog.
Op de website van de Openbare Bibliotheek Amsterdam vind je de openingstijden. Als de bibliotheek open is, mag je het Muizenhuis gratis komen bekijken. Het zit 5 minuten lopen van het Centraal Station, dus je bent er zo. Het is echt de moeite waard!

Ben je toch in Amsterdam: Ga dan ook even naar de Jordaan. Daar zit de winkel van het Muizenhuis. Je kunt daar het megagrote Muizenhuis (mét die lange kade) bewonderen, Sam en Julia zijn er natuurlijk te koop, en allerlei DIY-dingen om zelf ook een Muizenhuis te maken.
Het is een winkel, maar ondertussen ook de werkplaats voor het Muizenhuis. Je kunt er dus echt al je vragen stellen, want hoe maken ze zoiets en hoe kwamen ze überhaupt op het idee? Je zou het ook gewoon een museum kunnen noemen. Het adres vind je hier.

Heb jij al een Muizenhuis of ga je er één maken? Let me know!

Sfeerimpressie

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s