BuJo als tekenhulp

Een bullet journal is een hulp op vele fronten. Zo ook op tekenvlak: op een gewoon wit vel printerpapier krijg ik geen lijn recht getrokken. Er zit altijd wel zo’n vervelende kronkel in. Of hij lijkt recht, maar als je er een liniaal langs legt…, zakt je zelfvertrouwen in je schoenen. Dat gaat ’em niet worden.

Dankzij de stipjes in een BuJo kun je gemakkelijk een rechte lijn trekken. En dat is super handig als je van tekenen houdt! Zoals ik vorige week liet zien is mijn maandthema ‘vossen’. Voor deze week wilde ik een geometrische vos tekenen, iets wat me op een wit papier absoluut niet zou lukken.

Lineaal
IMG_20190210_145849_resized_20190212_034027852Op een gewoon papier krijg ik altijd ruzie met mijn lineaal. Want hoeveel centimeter zat er nu ook al weer tussen de oren en waar moet de neus dan eigenlijk komen? In je BuJo is het een kwestie van stipjes tellen, en als je dat dubbel-checkt moet het wel goed komen.

Welke fineliner gebruik je?
Als je een geometrisch figuur tekent, of een ander figuur waarbij de lijnen belangrijk zijn, kan een fineliner een groot verschil maken. Teken je een kolibri of een teer bloempje, dan kun je het beste een dunne fineliner gebruiken. De lijn past dan goed bij je voorwerp.
Een vos is een gevaarlijk dier, dus kies ik een dikkere lijn. Dat zet de tekening kracht bij. Ik heb voor deze vos de Micron 08 gebruikt.
Als je alle potloodlijnen overgetrokken hebt, kun je kijken welke delen je kunt benadrukken. Vaak zijn dat de ogen. Door de ogen in te kleuren, wordt je tekening sprekend.
Toen alleen de ogen ingekleurd waren, miste ik nog wat. Ik vond de vos nog niet in balans. Daarom heb ik de neus ook ingekleurd. Zo benadrukken de ogen en de neus de driehoekvorm die in de vos verstopt zit. Ik verbaas me er altijd over hoeveel effect het heeft als je een paar kleine dingen inkleurd!

Bullet Journal tekening grafisch gebruiken
Als je tevreden bent over je ontwerp, kun je je BuJo-tekening zelfs grafisch gebruiken. Kopieer je tekening en trek hem zo precies mogelijk over op een printerpapiertje. Heel fijn: je kunt een klein foutje nog herstellen. Dat heb ik ook bij mijn vos gedaan (dus zelfs in mijn BuJo gaat het dus nog mis), als je goed kijkt zie je het verschil…
Daarna kun je de tekening die je hebt overgetrokken inscannen en een aantal keer kopiëren. Super fijn, want zo kun je je basistekening bewerken. En als je niet tevreden bent over het resultaat, pak je gewoon een ander printje. Ik heb een tekening ingekleurd met oranje/bruin potlood. Opeens vielen de ogen nog meer op en keek de vos nog venijniger. Daarna heb ik een ander printje bewerkt met ecoline. Aan de ene kant feestelijk want het lijkt confetti, aan de andere kant kun je ook aan bloedspatten denken. Zo leer je je eigen tekening dus nog beter kennen!

IMG_20190211_231626_resized_20190212_034028968

Het fijne aan een kopieermachine is dat er instellingen op zitten: zo kun je met één druk op de knop je tekening vergroten of verkleinen. Ik heb de vos verkleint en het printje overgetrokken op papier voor ecoline, op ansichtkaartformaat. En tadaaa!

IMG_20190212_152324_resized_20190212_034028202

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s