Bullet Journaling 2019

Het nieuwe jaar is er gewoon al bijna! Heerlijk, ik houd van een nieuw jaar. Net zoals ik vroeger van een nieuw schrift hield, of.., nog steeds eigenlijk. Gewoon het idee dat er een heel witte bladzijde is, die je weer helemaal mag inkleuren.

Maar ja, de eerste drie dagen van januari zijn nog speciaal. Dan schrijf je nog weleens 2018 in plaats van 2019. Of dan hoor je nog ‘…and a happy new year’ in elke winkel waar je komt. En natuurlijk gaat dat nieuwe gloedje eraf. Want na een dag is de eerste lijn in dat nieuwe schriftje al gezet. Maar hoe houd je dat speciale gevoel nu toch vast? Want we krijgen een nieuw jaar en ik wil dat nieuwe jaar een mooi plekje geven bovenop de schoorsteenmantel. Dan moet ik hem elke week een beetje afstoffen, ja. Zolang dat nieuwe jaar maar niet ergens achter een overlopende agenda verdwijnt. En mijn stofdoek? Dat is natuurlijk mijn Bullet Journal…

Bullet Journal 2019
Een nieuw jaar is een nieuw schrift zei ik al, dus daarom heb ik een nieuw Bullet Journal boekje, speciaal om als agenda te gebruiken. Als je van Bullet Journals houdt, ken je MUS vast wel. Zij hebben ook heel dunne Bullet Journals, te koop in een pakje van drie.

De omslag is alleen echt heel erg lelijk (sorry, volgens mij vindt echt niemand dat inspirerend…), terwijl hun dikke Bullet Journals juist wel mooi vormgegeven zijn. Daarom ga ik hem nog wel kaften.
Maar goed: deze ga ik gebruiken voor mijn 2019. Doordat hij zo dun is, kun je hem makkelijk overal mee naar toe nemen.

Bullet Journal 2019 set-up
Als set-up teken ik eerst het hele jaar in een spread (twee bladzijden naast elkaar). Daarna maak ik een maandoverzicht, van januari tot en met december. Daarna teken ik elke week, maar dat doe ik door het jaar heen. Dus op zondag teken ik bijvoorbeeld de week die daarna komt. Uiteraard zal ik hier af en toe zo’n weekspread delen! Volgende week post ik het jaaroverzicht en de maandoverzichten.

2019 Jaaroverzichten
Goed, je kunt natuurlijk een mooi jaaroverzicht in je Bullet Journal maken. Maar dan is het nog redelijk saai. Toch? Hoe kun je je jaar nu speciaal maken? Of echt werken aan je goede voornemens? Door speciale dagen te ‘kiezen’ en je voortgang simpel bij te houden. Door middel van een klein tabelletje of grafiekje maak je opeens zichtbaar wat je wel of niet doet om je doel te bereiken. Om bewust stil te staan bij (bijna) elke dag die we dit nieuwe jaar krijgen, ga ik de volgende dingen op een rijtje zetten:

#1 De maanstanden
Oke, de maanstanden. Hoezo? Sinds mijn man en ik getrouwd zijn is het een behoorlijk hectische tijd geweest met een verhuizing, verbouwing, baby, ziekenhuis en weer een verhuizing. En dus bedachten we de nieuwe traditie: steeds als het volle maan is gaan we een avondje uit of maken we het thuis gezellig met een film of een simpele zak chips. Dus die maan, die moeten we even in de gaten houden.

#2 Welke boeken ik gelezen heb
Sinds een tijdje heb ik een e-reader, en laten e-books nu veel goedkoper zijn dan gewone boeken. Ik heb nog steeds graag papier in de hand, maar dit is toch wel even een stimulans om meer te lezen. Om in de gaten te houden of ik me aan dat goede voornemen houd, zet ik de gelezen boeken op een rijtje in mijn BuJo. Je kunt dat doen door een boekenplank te tekenen met een stapel boeken, elke keer als je een boek gelezen hebt, schrijf je de titel in een boek.

#3 Spaardoel
Wij willen heel graag op vakantie naar Engeland, maar dat kost natuurlijk geld. Om de moed er een beetje in te houden en om te zien dat het écht dichterbij gaat komen, ga ik een spaardoel tekenen. Je tekent dan in het midden van je bladzijde je spaardoel, daaromheen teken je steentjes of andere kleine dingen zoals wolkjes. Elke steen staat voor een bepaald bedrag. Kijk elke maand hoeveel je hebt kunnen sparen en kleur dan in hoever je bent. Hopelijk gaat het hard!

#4 Inpaklijst
Nu de rust in ons gezin langzaam terugkeert willen we weer vaker uit logeren gaan. Nu met baby moet je ‘ietsje’ meer meenemen, dus een checklist is zo gek nog niet. En waar kun je die beter hebben dan in je BuJo die je altijd bij je hebt?

#5 Week- en dagindeling
Tsja, ik heb het wel over romantische dingen doen, boeken lezen, vakantie en inpakken maar er is ook nog zoiets als het dagelijks leven. Ik werk vanuit huis en dat is aan de ene kant een overdaad aan luxe en flexibiliteit, aan de andere kant zijn er wel gewoon deadlines en uurtjes van concentratie zo af en toe. Om mijn tijd zo efficiënt en gezellig mogelijk in te delen voor baby en mij, maak ik een standaard week- en dagindeling. Niet om saai en onflexibel te zijn, maar juist om een standaard te hebben om vanaf te wijken.

#6 Wishlist
Er zijn altijd wel van die dingen die je wilt doen of waar je naar toe wilt, zonder dat je het ooit doet. Daarom maak ik een wishlist van activiteiten in mijn BuJo: niet om ze allemaal te doen want dat gaat toch niet lukken. Maar wel om hem er zo af en toe eens bij te pakken en die activiteiten gewoon te plannen. Want als iets staat gepland, gebeurt het meestal ook. En dan hebben we net wat meer profijt van onze Museumkaart en net wat meer gezien van de wereld.

Want meer zien van de wereld is gewoon je ogen beter opendoen, daar hoef je niet per se voor naar India.

#7 Voortgang cursus
Wij praten thuis altijd Engels en dat gaat prima, maar om net wat sterker te staan zijn we allebei bezig om ons Cambridge diploma te halen. Dat is een aardig project, dus om de voortgang in kaart te brengen maak ik er een Bullet Journal spread over. Anders zit je week aan week met zo’n map voor je neus en lijkt het niet hard te gaan, door elke les en toets af te strepen blijven we goed gemotiveerd.

#8 Huishoudschema
Tussendoor moet er ook nog weleens een wasje gedraaid worden of heeft de stofzuiger honger. Je huis is het snelst schoon door het bij te houden, en daardoor zit je zelf ook lekkerder in je vel. Een grote schoonmaak is niet elke week nodig, maar wanneer dan wel? Dat gooi ik in een schemaatje en het is stom dat zo’n schemaatje helpt, maar dat doet het wel.

#9 Kaartje van Nederland
Ik heb heus wel opgelet bij Aardrijkskunde (toch, geloof ik, hoop ik ergens…) maar zo’n kaartje is reuze handig. Onze familie én vrienden wonen door heel Nederland verspreid en een verjaardag is dan ook zeker een uur rijden. Niet erg want dat zijn we gewend, maar we zijn wel een ster in combineren. Om nog makkelijker te combineren wil ik een kaartje van Nederland tekenen met daarop een kruisje waar onze familie en vrienden wonen en waar onze favoriete musea of andere adresjes zijn.

#10 Stille tijd
And last but not least… Stille tijd schiet er (ernstig genoeg) snel bij in in een leven van snel-werken-want-de-baby-slaapt. Om meer met God en de Bijbel bezig te zijn wil ik mijn stille tijd bij houden. Stille tijd kan van alles beteken, een activiteit van de kerk, Bible Journaling, een boek lezen over het geloof, gebed… Als het maar even bewust bij God stil staan is.

Goed, hier ga ik komende week mee aan de slag. Houd mijn insta in de gaten voor foto’s en volgende week post ik wat ervan geworden is. Als ik even uitzoek hoe, maak ik printables zodat je ze voor je eigen BuJo kunt gebruiken. Tips zijn altijd welkom!

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s