Spijkerjasje met kant

Kant en denim zijn een prachtige combinatie! Spijkerstof is stoer, kant romantisch. Tussen denim en kant zit een soort huwelijk zullen we maar zeggen. Een gewoon spijkerjasje is meestal niet zo duur, maar één opgepimpt met kant is gelijk een prijsklasse duurder. Gelukkig kun je er met een middagje knutsel zelf één maken!

Dit heb je nodig:
– Een spijkerjasje. In alle kringloopwinkels hangen spijkerjasjes, meestal tussen 3 en 10 euro. Deze komt ook uit een kringloopwinkel, maar ik heb hem al zo lang dat ik niet meer weet welke.
– Kant. Kun je kopen bij stoffenwinkels, maar dat is wel erg duur. Ze liggen er niet altijd, maar in kringloopwinkels liggen vaak oude gordijnen met kant. Het kant wat ik gebruikt heb kwam uit de kelder van m’n opa en oma, in een vergeten doos. Weg oud gordijn, welkom zeeeer geliefd vintage kant!!
– Naaimachine (als je het niet met de hand wilt doen)
– Naald
– Garen in de kleur van het kant en van je spijkerjasje
– Spelden

Stap 1 – Basis
Eerst heb ik bedacht waar ik het kant wilde hebben. Ik wilde het sowieso rondom aan de onderkant. Het is belangrijk dat het kant niet te kwetsbaar is, anders scheurt het gelijk als je ergens achter blijft hangen en dat is zonde van je werk. Wil je wel fijn kant? Dan moet je het echt op de stof naaien, zodat het de stevigheid van de spijkerstof eronder krijgt.

Foto’s: Kant onder het jasje, het oude gordijn kun je netjes onder het kant vandaan knippen, dan houd je de kanten rand over. Je kunt de kanten rand bovenop het jasje naaien als je een mooie bovenrand hebt zoals bij dit kant, je kunt het kant ook aan de binnenkant van het jasje vastnaaien. Het is dan wel mooier om nog een randje over het stiksel te naaien (of je moet een mooie steek op je naaimachine hebben en heel recht kunnen naaien, maar dat kan ik niet).

Vervolgens heb ik het kant op maat geknipt en vast gespeld. Zo krijg je vast een idee hoe het er straks uitziet. Je kunt dan makkelijk beslissen of je het zo laat of dat je er nog wat bij wilt. Als je het vast spelt, kun je de spelden het beste op de dikkere stukjes kant doen omdat het dan steviger vast zit.

Stap 2 – Details toevoegen
Ik zag dat het kant bloemen had die in een puntje uitliepen, dat leek me perfect voor de kraag. Het was leuk, maar nog een beetje recht-toe-recht-aan. Daarom heb ik ook nog een bloem bij het zakje gedaan.
Je kunt zo’n bloem, of ander stuk kant, gewoon los knippen uit het geheel zoals je op de foto ziet. Het gaat niet los of uit elkaar vallen, zoals bij een borduurstuk wel gebeurt. Voor de knoop bij het zakje heb ik een paar kantdraadjes los geknipt zodat de knoop er doorheen kan, zo lijkt het alsof de knoop er pas aan is gezet toen het kant er al op zat.

Stap 3 – Details achterkant en mouwen
cofOmdat ik het kant aan de binnenkant van het jasje heb vastgemaakt, kon ik de bovenrand losknippen en weer ergens gebruiken. Ik heb dit op de achterkant gedaan om het wat meer één geheel te laten zijn. Het uiteinde was niet zo mooi, dus dat heb ik weggemoffeld door er twee bloemen overheen te doen. Tot slot nog één bloem in het midden erboven. Ik weet eigenlijk nog steeds niet of ik dat nu echt mooi vindt, maar hij zit erop en ik vind het wel passen bij de bloem die op de voorkant bij het zakje zit. Oke, dat was een lange zin.
Toen hing hij daar en vond ik de mouwen opeens zo lang en saai. Gelukkig had ik nog genoeg kant over om daar wat aan te doen:

Stap 4 – Vastnaaien en dragen maar!
En dan wacht nog de vervelendste klus… De boel vastnaaien. De losse bloemen heb ik met de hand gedaan, maar het is erg lastig om de naald door de spijkerstof te worstelen. De langere stukken heb ik dan ook met de naaimachine gedaan. Heb je grof kant? Dan kun je gerust een gemiddelde steeklengte aanhouden. Als je erg fijn kant hebt, kies dan voor de kleinste steek zodat de draadjes goed hechten aan de stof en niet lossig zitten omdat ze kunnen bewegen in de steek.

Voor en na

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s