Bible Journaling

Bullet Journaling is helemaal hot, maar ken je Bible Journaling al? Een super mooie manier om even stille tijd te hebben. Helemaal zo net voor Kerst, want door alle kerstdrukte zou de echte boodschap van Kerst zo aan je voorbij gaan.

Bible Journal

Ik heb een NKJV Journal The World Bible, dat is een zelfde soort vertaling als de Herziene Staten Vertaling (HSV), alleen dan in het Engels. Als je aan een Bijbel denkt, zie je vast twee lange kolommen met ieniemienie lettertjes voor je. De Journal Bible is heel anders vormgegeven:

Per bladzijde is er maar één kolom. De ruimte die vrij is, kun je gebruiken om te tekenen of om notities te maken. Wil je bijvoorbeeld je Engels verbeteren, dan kun je de Bijbel ook lezen en moeilijke woorden in de zijlijn noteren met de Nederlandse betekenis ernaast. Of je kunt de Bijbel van begin tot eind lezen en je eigen gedachten of overdenkingen ernaast schrijven. Zo krijg je een dagboek en Bijbel in een. Later weet je dan precies wat een bepaald stuk met je deed en waarom.

Daarnaast is de Bijbel zo gemaakt dat de bladzijden heel plat liggen. I-de-aal, want anders zit je tijdens het tekenen steeds met een bladzijde die half schuin ligt vanwege de rug van het boek. De bladzijden zijn dikker dan bij een gewone Bijbel waardoor tekenspul niet snel doordrukt (al drukken mijn HEMA-highlighters helaas wel door). Een nadeel is alleen dat de Bijbel redelijk slap aanvoelt. Ik zou hem nooit zomaar in een rugzak doen, want dan verkreukelt de boel. Ik heb er daarom een hoes omheen gedaan waardoor ik hem makkelijk en veilig mee kan nemen. Mijn hoes is van Christian Art Gifts, voor de Journal Bible heb je maat M nodig. In de hoes is er ook ruimte voor een pen en een klein zakje met rits voor wat geld etc. Alleen zie ik op de website nu veel mooiere hoezen dan die ik heb 😦

De Bible Journal is helemaal niet duur, de prijs ligt tussen de 25 en 30 euro, dat ligt er een beetje aan welke omslag je kiest. Je moet er meestal wel even op wachten, ik had hem de volgende dag al, maar nu zie ik dat de levertijd 3-4 weken is.

Inspire-Bijbel

Vind je bovenstaande Bijbel nog steeds wat te statisch of wil je een Nederlandse versie? Dan moet je de Inspire-Bible hebben. Voor 20 euro in het Engels, en voor 40 euro in het Nederlands verkrijgbaar. Ik ben al gelijk verliefd op de mooie bedrukking van bladzijden tussen de kaften. Het grote verschil met de Journal Bible is dat deze Bijbel ook bladzijden heeft waar bijbelverzen al op een grafische manier in staan. Bijvoorbeeld één bijbelvers over een hele bladzijde, die je vervolgens kan inkleuren.

Schrijfbijbel

Uitgeverij Royal Jongbloed heeft een Schrijfbijbel uitgegeven. Een beetje hetzelfde verhaal als de Journal Bible: ruimte voor eigen aantekeningen en dikker, off-white papier. Maar wel helemaal Nederlands!

Tips Bible Journaling

Ben je op zoek naar inspiratie om zelf te Bible Journalen? Keep in touch with me! En volg de hashtag #biblejournaling, #journalingbible of #bibleart op instagram.

Ben je op zoek naar patronen en how-to’s, dan is dit boekje een aanrader: Biblejournaling, oefenen in Korintiërs. Dit boekje is maar één bijbelboek en staat vol tips en patronen. Het bijbelboek is precies hetzelfde gedrukt als in de Journal Bible, dus je kunt gelijk oefenen voor ‘het echie’. Hartstikke fijn, hoef je niet gelijk zo’n hele Journal Bible aan te schaffen om uit te vinden of je het leuk vindt.

Wil je het nog wat grover aanpakken en heb je niet veel moeite met Engels, dan is de Complete Guide to Bible Journaling een aanrader. Dit boek is een dikke pil van 200 bladzijden (!) aan inspiratie voor Bible Journaling. Hij staat nog op m’n wishlist en ik ben bijna jarig, dus wie weet. Als ik hem krijg, komt er uiteraard een uitgebreide recensie! Een vergelijkbaar Nederlands boek is Bijbel journalen & letteren. Dit boek heeft 152 bladzijden met inspiratie, ook voor ‘gewone’ Bijbels met 2 kolommen.

En tot slot… is de website biblejournaling.nl een echte aanrader! Daar staan allemaal veeeel mooiere tekeningen dan die ik zojuist heb gemaakt, maar he, ik begin ook maar net. Leg de drempel bij jezelf niet te hoog. Eigenlijk wilde ik er vandaag niet meer aan beginnen, maar er moest wel een blog komen vandaag. Bovenstaande tekening was even een zenmomentje van een kwartier. Het hoeft niet gelijk of altijd prijswinnend te zijn. Als je maar even stille tijd hebt gehad en ontspannen bent!

 

 

 

Advertisements

3 Comments

 1. marieke haaker

  Wat een uitvinding! Zou wel eens een gouden idee kunnen zijn voor uitgeversland; bij elk mooi verhaal of bij een aantal non-fictie boeken die extra ruime in de kantlijn creëren. Ik ben zelf ook zo’n kantlijnschrijver en heb vaak veel te weinig plek. Bovendien brengt jouw
  mooie tekening me op ideeën 🙂

  Liked by 1 person

  1. scharrelhippie

   Haha zeker een goed idee!! Zou bij zoveel boeken een uitkomst zijn, ook bij studieboeken. Wordt het wat ‘interactiever’. Ik heb ook nooit een bladwijzer nodig, ik kijk gewoon waar het gestreep gestopt is en daar ben ik haha. Ideaal!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s