Kringloop- winkel Het Lokaal Putten

mdeDat zul je altijd zien, ik heb 2,5 jaar in Putten gewoond en daarná opent er een kringloopwinkel. Dus frommel ik kleine meid in de maxi-cosi, frommel ik mezelf in onze goudkleurige Twingo and off we go!

Een jaar proefdraaien
Ook al is de kleine meid nog klein, 7 maanden, de kringloopwinkel is nog jonger. De winkel bestaat nu een halfjaar, vertelt Ria van der Waals, vrijwilliger bij de kringloopwinkel. De gemeente heeft het pand ter beschikking gesteld en de kringloopwinkel mag een jaar proefdraaien. Is het een succes, dan mag ze blijven bestaan. Gelukkig ziet het daar wel naar uit, want ze zien de inkomsten elke maand stijgen.

‘Soms nemen we weleens iets mee naar huis’
De aanbreng van goederen gaat ook steeds beter. ‘Eerst zetten we alles in de winkel wat we kregen, want we hadden niets. Nu selecteren we echt, wat in de winkel staat is wel tweedehands, maar het moet wel goed zijn. De andere spullen brengen we naar stichtingen die er nog iets mee kunnen. En ja, soms gooien we ook weleens iets weg, als het echt nergens meer heen kan.’
En dat zie je ook terug in de winkel. Alles wat er staat is heel. ‘Soms nemen we ook weleens iets mee naar huis en gooien we het thuis in de was of wordt er iets gemaakt, zo kunnen we zoveel mogelijk spullen netjes aanbieden’.

Opbrengst naar het goede doel
Wat de kringloopwinkel extra bijzonder maakt is dat de opbrengst naar het goede doel gaat. De opbrengst is bestemd voor Woord & Daad. Dit doel helpt in ontwikkelingslanden vanuit Bijbels perspectief. Het bekendste werk van hen is het sponsorprogramma, duizenden kinderen gaan via dit programma naar school, krijgen voeding, kleding, medische zorg en Bijbelse les.

Sociale functie
cofDe kringloopwinkel wordt draaiend gehouden door een groep van 50 vrijwilligers. Elke week staan zij een paar uur in de winkel. Ze houden het netjes, selecteren de spullen en helpen klanten. En klanten komen er veel, kort geleden zijn de openingstijden daarom ook verruimd. Een goed teken! Sommige klanten komen zelfs 1 of 2 keer in de week wel even kijken. Of ze komen voor een kop koffie met een praatje. Want in de winkel is een lange tafel waar altijd een (gratis) kop koffie te halen is. Zo vervult de winkel ook een sociale functie, voor zowel de vrijwilligers als de klanten.

Vies?
Na het interview duik ik zelf ook gauw de winkel in, want al pratend heb ik wel het een en ander zien staan. Ik ga naar huis met twee wollen truien voor € 6 euro per stuk, een wipstoeltje voor € 5 euro en de beste koop: een echte wollen 2-persoonsdeken voor… € 5 euro. Vies? Nee hoor, ook wollen dekens kun je zelf wassen!

 

Sfeerbeelden

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s