Kerststolp maken

Met feestdagen maak ik altijd een speciale stolp. Dat begon toen we net na ons trouwen door de IKEA zigzagden en we opeens deze taartstolp zagen: IMG_20181212_165255_resized_20181212_082828607

Ik was gelijk verliefd op de bloemetjes die in de onderkant van het glas zitten en manlief vond de gedachte van dat ding gevuld met zelfgemaakte koekjes geen slecht idee. En dus belandde hij in ons wagentje.

De Kerst daarna zouden we geen lekkere dingen kopen omdat dat financieel niet ging. Maar net voor Kerst kregen we van twee mensen HUN kerstpakket waardoor we opeens toch van alles hadden, echt zo lief… Die lekkere dingen stopte ik in de stolp, zodat het er ook nog eens gezellig uitzag. Toen het die Pasen daarna weer zo ging, werd het een traditie.

Gelukkig gaat het financieel nu iets beter, maar de traditie houden we. Maar hoe maak je nu zo’n stolp voor Kerst?

 1. Zorg dat je zo’n taartstolp in huis hebt. Bij de IKEA zijn ze te koop voor € 12,95 euro, dat is die van ons. Maar er zijn er vast nog meer te koop. Je kunt natuurlijk ook een ander soort stolp gebruiken, zoals een vaas, alleen moet je hem dan op een bord zetten.
 2. Koop de spullen waar je de stolp mee wilt vullen. Belangrijk is dat je afwisselt in kleuren, zodat je een mooi patroon kunt maken. Ook moet je iets hebben voor in het midden, voor deze Kerst heb ik een stoffen ster in het midden gedaan. En je moet iets hebben dat je als vulling kunt gebruiken voor het midden, in deze Kerststolp heb ik chocoladeballen van de Kruidvat gedaan. Eén zak is € 3,99 en die past precies als vulling. IMG_20181212_171842_resized_20181212_082828229
 3. Maak de stolp schoon en leg hem op zijn kop in een aantal kussens. Zorg ervoor dat hij recht staat, anders kun je je kunstwerk niet opbouwen.IMG_20181212_171757_resized_20181212_082828930
 4. Leg het midden in het midden, je kunt straks niet goed meer corrigeren, dus let er op dat hij niet verschuift.IMG_20181212_171808_resized_20181212_082830318
 5. Leg iets, zoals schuimkransjes, rond je middenstuk.IMG_20181212_172009_resized_20181212_082826067
 6. Vervolgens heb ik de koekjeskransjes rondom gelegd, zo heb ik de ster en de schuimkransjes ingebouwd zodat het niet zo makkelijk meer verschuift.

   

 7. Leg nu de dingen die je straks door het glas wilt zien tegen de rand. Bij mij waren dit nog meer kransjes, de sneeuwpopkoekjes en de chocoladeblaadjes. Let erop dat je de bol straks omdraait, de sneeuwpopkoekjes heb ik dus op zijn kop tegen de rand gezet.

   

 8. Is het glas bedekt? Vul de bol dan nu op met je vulling. Je kunstwerk is dan niet meer te zien.
 9. Nu moet je even goed opletten dat de onderkant zo gelijk mogelijk is. Is één ruimte niet goed opgevuld, dan zakt de boel in elkaar bij het omdraaien. Met kleine snoepjes (of watten, zolang het niet tegen het glas zit) kun je de kleine ruimten opvullen. Je kunt met je hand voelen of het gelijk is, of door er op ooghoogte langs te kijken.
 10. Plaats de onderplaat op de stolp. Houd de boven- en onderkant vast en draai de stolp in één vloeiende beweging. Nu is je kunstwerk langs het glas te zien!
 11. Gegarandeerd: Al je kerstbezoek watertand al van je kerststolp en hoe leuk is het om straks gewoon de top op te tillen?

Zie hier een filmpje van het effect als je de stolp optilt…

Stuur me een foto van jouw creatie!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s