Life changing weekplanning!

Elke dag weer een to-do-lijstje maken, is geen motiverende start van de dag. Je ziet gelijk een hele lijst dingen die je móet doen en tsja, waar is die van gisteren eigenlijk gebleven? En heb je überhaupt weleens je HELE to-do-lijstje af kunnen strepen? Die lijstjes zorgen voor een grote psychologische druk en daar zitten we allemaal niet op te wachten.

Sinds een cursus Time Management ben ik gelukkig van die akelige lijstjes af. Niet dat ik nooit meer wat hoef te doen natuurlijk… Maar gelijk met je werk kunnen beginnen omdat je precies weet wat je te doen staat, en wat niet, geeft echt opluchting.

De planning die ik op de Time Management cursus leerde, maak je zo:

  1. Je schrijft alle taken die je deze week moet doen onder elkaar.
  2. Dan teken je er een tabel achter, met voor elke dag van de week een kolom en voor elke taak een rij. Ideaal, in een bullet journal heb je dit zo (netjes!) gedaan. Als je de lijnen netjes tekent, blijft het overzichtelijker en dus opgeruimder in je hoofd 🙂
  3. Vervolgens plan je op welke dag je welke taak gaat doen. Ik schrijf bijvoorbeeld twee blogs per week voor mamaliefde.nl, en die moet ik op vrijdag inleveren. Op maandag en dinsdag heb ik ander werk, dus schrijf ik op woensdag en donderdag een mama-blog. Ik zet dus bij ‘blog 1’ een kruisje of tekentje bij woensdag, en voor ‘blog 2’ op donderdag. Zo doe je dat ook bij je andere taken. Je kunt een taak ook makkelijk voor twee dagen inplannen, zoals ik heb gedaan met mijn taak ‘Scharrelhippie’ bijvoorbeeld.
  4. Aan het einde van de dag kras je weg wat je die dag hebt gedaan. Is er iets niet af? Dan kun je het er misschien bij een andere dag bij plannen? Of iets doorschuiven naar een andere week? Nooit leuk natuurlijk, maar nu zie je op maandagavond al dat je een taak niet af hebt en er dus een tijdsprobleem kan ontstaan. Zo kun je al iets regelen, in plaats van dat je er vrijdagmiddag achter komt dat het allemaal niet meer gaat lukken.

IMG_20181210_183522_resized_20181210_064347563

Waarom dit zo life changing is?

  • Je hoeft maar 1 dag in de week een planning te maken.
  • Je hebt dus ook geen 5 verschillende to-do-lijstjes rond slingeren.
  • Het is in één oogopslag duidelijk wanneer je wat gaat doen.
  • Je ziet heel snel of je een dag te vol plant, je hebt dan teveel kruisjes/tekentjes in één kolom staan.
  • Gedurende de week zie je je vorderingen, er komen steeds meer volgekraste hokjes bij en dat geeft een goed gevoel.
  • Heb je een taak op woensdag gepland? Dan kun je het op maanden en dinsdag lekker los laten, dat staat niet op de planning en je weet dat je er woensdag tijd voor ingepland hebt. Als je een gewone to-do-list maakt, zie je de taak er steeds op staan, zonder dat je weet wanneer je hem precies gaat doen. Daardoor zit hij ook de hele tijd in je hoofd en dat kost energie.

Ik vond het een openbaring! Het is twee weekjes wennen, maar nu word ik gestrest als ik geen tabelletje maak. Ga jij het ook proberen?

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s