Martine

Serie: Low-budget babykleding #4

Baby/kinderkleding in Kringloopwinkels
Eerlijk is eerlijk: als je weet dat je moeder wordt van een meisje wil je maar één ding. Shoppen. Ik ben op zoek gegaan naar één speciaal jurkje voor een fotoshoot en gewoon omdat ik vond dat ik echt wel één jurkje mocht gaan uitzoeken om te vieren dat ik mama ging worden.

De rest heb ik allemaal tweedehands of van kraambezoek gekregen. Maar waar vind je leuke, goedkope en ook nog kwalitatieve kinderkleding? In bijna elke kringloopwinkel… Ik heb een paar weken geleden H.’s winterjas in een kleine kringloopwinkel in Katwijk gekocht. Maar wil je voor een halve uitzet slagen, dan kun je beter naar een grote gaan. Heb je ook meer kans dat er iets bij hangt wat jouw smaak is.

Aanbevolen kringloopwinkels voor babykleding
Twee grote kringloopwinkels die ik aanbeveel voor baby- en kinderkleding zijn De Kringloper Naarden en Rataplan Den Haag. Daar slaag je gegarandeerd. Rataplan Den Haag is duurder dan De Kringloper in Naarden. In alle vestigingen van De Kringloper is baby- en kinderkleding tot en met maat 104 €0,50 per stuk. Ook jassen. Je begrijpt het, daar heb ik aardig ingeslagen.

Hoe vind je goede en leuke babykleding in kringloopwinkel
Je moet allereerst goed kijken. Hartstikke cliché, maar wel waar. Toen ik begon met kringloopwinkels bezoeken, moest ik even wennen aan hoe het geheel eruit zag. Een bak met babykleding, alles door elkaar. Of wel netjes geordend maar toch van alles wat waardoor ik niet wist waar ik moest beginnen.
En ja, je weet van tevoren dat er vlekken in kunnen zitten of dat er dingen kapot kunnen zijn. Er wordt steeds beter gesorteerd waardoor de meeste kleding gewoon in prima staat is.
De kleding moet bij mij aan een paar criteria voldoen:
– Het moet heel zijn. Want ja, ik heb ook weleens wat gekocht met het idee: dat maak ik nog wel. En het is ook in een halfuurtje gemaakt, maar feit is dat die blouse voor eeuwig verkreukeld nog steeds in mijn verstelmand zit. Gewoon niet kopen dus, óf het ook echt diezelfde week nog even fixen.
– Er mág een vlek in zitten, maar dan wel één waar ik vertrouwen in heb dat ik hem er weer uit krijg. Met een beetje ervaring zie je dat zo.
– Ik moet het leuk vinden. Beetje rare criteria misschien, maar soms kom je in de verleiding om dat ene shirt van Mexx te kopen omdat het maar 50 cent is. Maar als het je zoon of dochter vervolgens totaal niet staat, heb je er weinig aan en heb je eigenlijk 50 cent weggegooid (of je moet het op Marktplaats duurder verkopen).

Te groot maakt niet uit
Als ik een kledingstuk vindt wat aan bovenstaande criteria voldoet, blijft er nog één ding over: de maat. Ik koop het ook al is het 3 of 4 maten groter dan ze nu draagt. Kinderen groeien zo snel dat ze in een mum van tijd alweer door een kledingmaat heen zijn.
Daarnaast kom ik zo aan een complete kledingkastvulling. Want er liggen natuurlijk niet elke keer keurig 4 leggings, 3 rokjes, 6 shirtjes en een leuke jurk in dezelfde maat te wachten. Alhoewel je soms echt ziet dat iemand zijn kast heeft opgeruimd omdat er opvallend veel in een bepaalde maat ligt. Ik koop rustig iets in maat 80 terwijl ze maat 62 heeft. Al ben ik dan wel iets kritischer op ‘hoe leuk vind ik dit’.

Merkkleding in kringloopwinkel
Er ligt genoeg merkkleding in kringloopwinkels. Mijn dochter heeft een Nijntje pyjama (jaja, broekje én shirtje, want het is niet altijd meer compleet), Nijntje T-shirts, Noppies kleding, Oilily, Mexx, Zara, Prenatal, Ralph Lauren, River Woods, Esprit… Allemaal kringloopwinkel. Daarnaast vind je enorm veel HEMA en H&M kleding. Op deze foto heeft ze een Oilily shirt aan en All Stars van Converse, we zijn beiden 100%kringloopdressed op de foto, met uitzondering van het spuugdoekje ;).

En euhm… Nu vind ik traditionele kinderkledingwinkels maar saai… Er is niets te ontdekken. Je vindt niet die ene super stoere jas of dat schattige jurkje onder een afgetrapte spijkerbroek. En omdat ik nagenoeg alleen in een kringloopwinkel kom, schrik ik me naar van de prijzen. 20 euro voor een babykledingstuk schijnt normaal te zijn. Daar kan ik er bij De Kringloper 40 stuks voor kopen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s