Hoe verf je een kast?

Via de online kringloopwinkel Marktplaats kochten we een kast voor 15 euro. Met hulp van een vriend werd het (toch wel kolosale) ding vervoerd en 5 trappen op gesleept. Daar stond ik al klaar met de verfpotten…
Ik verf meubels altijd met Annie Sloan verf, iedeaal voor kwasten zoals ik want: met die verf kan iedereen verven.

Het leuke van die verf is (dit is trouwens geen gesponsorde post, ik ben gewoon fan) dat je er heel makkelijk zelf effecten mee kan maken. De kast was bruin en gelakt. Maar met deze verf hoef je dus niet te schuren (scheelt veeeel tijd!).
We wilden de kast blauw verven, met witte schuurplekken. Om dat te bereiken ben ik als volgt te werk gegaan:

Dag 1
1. Kast ontvetten: Gewoon warm water met een scheutje St. Marc of een andere ontvetter, met een doekje alles goed afnemen en laten drogen. De kast zelf op laten drogen verft lekkerder dan de kast afdrogen.

2. Onderlaag verven: Je kunt nu al beginnen met verven, ideaal toch! Wij wilden dat de onderlaag wit was, maar je hoeft dan niet de hele kast wit te schilderen. Bedenk goed op welke punten je schuurplekken wil maken, bijvoorbeeld: op plekken waar het logisch is dat er slijtplekken ontstaan, zoals op hoeken, randen, rondom de knop. Daarnaast zijn schuurplekken mooi op ornamenten, op stukken met reliëf en op een bovenblad van een tafel bijvoorbeeld. Verf die plekken in de kleur van je onderlaag.
–> Heeft je meubel al een prima kleur als onderlaag? Makkie! Dan laat je het gewoon zo en kan je gelijk naar ‘dag 2’. Dat deed ik ook met dit dressoir:

3. Onderlaag 2e keer verven: De verf droogt zo snel dat je meestal gelijk overnieuw kunt beginnen. Ziet het er nog een heel klein beetje vochtig uit? Wacht dan toch nog even, anders gaat de verf korrelen.

4. Onderlaag waxen: Officieel hoef je dit niet te doen, maar ik krijg het niet voor elkaar zonder deze stap. Over de verf moet een wax zodat de verf zijn kleur behoudt, waterresistent is en niet gaat afbladeren. Als ik deze stap oversla en op het einde ga schuren, schuur ik de onderlaag er ook af. Daarom wax ik de onderlaag, op die manier blijft het prachtig zitten ondanks het schuren!

5. Neem een foto van het meubel zoals het nu is, op die manier weet je nog waar je onderlaag zit als de hele kast geverfd is. Anders sta je misschien op de verkeerde plek te schuren.

Dag 2
1. Bovenlaag 1e keer verven: Deze dag gaat het grote werk beginnen! Heb je een foto gemaakt waar de plekken op staan met de onderlaag? Dan kan je het hele meubel gaan schilderen. Maak je geen zorgen over plekken die er nog niet zo mooi uitzien, dan verdwijnt in stap 2 op wonderbaarlijke wijze.

2. Bovenlaag 2e keer verven: Hetzelfde als stap 1. Dit vind ik de leukste stap. Je ziet je meubel transformeren in dat plaatje wat je al in je hoofd had. Je kunt bij deze stap 2 dingen doen:
– Rechte, gelijkmatige streken maken met de kwast. Je krijgt dan een redelijk egaal geverfd meubel. Voordeel: makkelijk waxen. Nadeel: als het een groot meubel is wordt je het verven sneller zat.
– Alle kanten op met die kwast! Hier een kloddertje teveel, daar wat minder, het maakt allemaal niet uit. Werkelijk niets is fout. Zet muziek aan en ga los met die kwast, gebruik je meest expressieve manier van verven! Voordeel: het verven gaat sowieso niet vervelen! Nadeel: lastiger te waxen (want er kan wax blijven hangen achter heuveltjes verf etc., dat moet je dan gelijkmatig uitsmeren).

3. Kast schuren: Pak de foto er even bij die je hebt gemaakt. Kijk goed waar je de onderlaag hebt aangepakt en ga daar schuren. In het begin voelt het een beetje raar om die kast te gaan schuren, je hebt hem immers net geverfd! En de eerste krassen zien er ook niet uit, daar hoef je niet van te schrikken. Gewoon even verstand op nul, en schuren. Als je je even laat gaan, komt de onderlaag zo tevoorschijn. Schuur dan zoveel als je zelf wilt, mag de bovenlaag nog een beetje zichtbaar zijn of moet die er helemaal af? Jouw keuze, jij bent de kunstenaar.
Genoeg geschuurd? Ga dan met een zachte (! anders krast het) doek zachtjes over de plek die je geschuurd hebt. En/of blaas hard over de schuurplek. Anders komen de losliggende verfdeeltjes die niet naar beneden gevallen zijn in je wax.
Tip: doe de deur dicht en zet een raam open, het zorgt voor veel stof.

4. Waxen: Je hoeft een meubel maar één keer te waxen en dan is hij beschermd tegen verkleuring, afbladeren en water. Je moet met een stoel die gewaxt is natuurlijk niet in bad gaan zitten, maar als er een glas water overheen gaat, is er niets aan de hand. Ook kan je zo’n meubel prima afnemen met een vochtige doek. Mijn man en ik hebben uren zitten bikkelen op het waxen, wat een gedoe was dat… Tot iemand ons de tip gaf: zet de verwarming hoog en de wax erop. Dan smelt de wax als boter en smeer je het zo uit. We waren letterlijk 5x sneller! Ook is de wax dan mooier gelijkmatig te verdelen.
Je kunt een meubel waxen door op een egale, zachte doek (dus geen handdoek) wax te doen, en dan de wax uit smeren over het meubel. Je kunt ook een waxkwast kopen, dan werkt het hetzelfde als verven. Ik gebruik zelf altijd een waxkwast. Zo kan ik op alle kleine plekjes waxen zoals bij de ornamenten aan de bovenkanten van de deuren van deze kast. Met een doek gaat dat een stuk moeilijker. Maar heb je een glad meubel? Dan is een doek wel wat goedkoper.
Geen zin in waxen? Dan kan je beter ook niet gaan verven. Vorig jaar was ik bezig om onze eettafelstoelen te verven, één heb ik niet gewaxt. We waren met de babykamer bezig, daarna ben ik bevallen, en toen is het er niet meer van gekomen. Zie wat er dan gebeurt:

Resultaat
Video, zie: https://drive.google.com/open?id=1SjqkE-hYXYX-xq4PeByKzlkmYs9dfyzL

—-> Nog meer extra effect toevoegen?
De gewone wax (clear wax) is noodzakelijk om je meubel goed te houden. Maar daarnaast bestaat er ook white wax en dark wax. Met white wax krijg je een witte waas over je verf, de kleur wordt dan dus ook iets lichter. Met dark wax krijg je een echte old look. Extra leuk met ornamenten, omdat er dan meer ‘schaduw’ in komt. Daardoor vallen ze meer op. Met white wax heb ik geen ervaring, maar voor deze kast (uit Kringloop Overnodig Putten) heb ik dark wax gebruikt. (je waxt de kast dan op de gewone manier, maar terwijl je aan het waxen bent, pak je er steeds een beetje white/dark wax bij, zo mengt het goed)

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s