‘Zoekt u iets speciaals?’

Ik voel mijn handen langzaam ietsje vetter worden. Of het is verbeelding door sinds kort aangroeiende smetvrees. Of gewoon gewenning aan het steriele gevoel van schone handen na alcoholische zeep uit een doorschijnend pompflesje.
Elmo slinger ik aan de kant en een vergeelde badeend belandt op zijn kop in een kopje. De schotel nergens meer te vinden. Waar is Nijntje? Waar Pieter Rabbit? Of nog liever de Engelse versie. In een kringloop is niets onmogelijk.

‘Mevrouw, zoekt u iets speciaals?’ Ik lach om het ‘mevrouw’ terwijl ik als een kind zo blij sta te graaien in een bak vol speelgoed. 10 cent per stuk.
‘Ik werk hier namelijk, ik kan u helpen hoor, maar u zoekt niets speciaals?’. Zijn blik streelt de spullen, uitgestald op rijen planken. Stuk voor stuk schatten. En hij is de schatbewaarder.
Stiekem werpt hij een blik in de kinderwagen en als ik zeg dat mijn dochter van Nijntje houd, spurt hij weg. Dan komt hij terug, een nachtlampje van Nijntje balancerend op zijn vlakke hand. ‘Hij stond dáár’, zijn hand wijst in de verte. ‘Ik weet dat, ik weet alles wat hier staat. Zoekt u nog iets speciaals?’ Zijn ogen verlangend naar een opdracht, verlangend om mij blij te maken met iets uit zijn schatkamer.
Even later hoor ik zijn stem keer op keer. ‘Zoekt u iets speciaals meneer?’ Iets speciaals… Dezelfde vraag als een juwelier. Een juwelier en een kringloper. Da’s niet zo gek, want ze bedienen allebei mensen. En elk mens zoekt iets speciaals. In zichzelf: een unieke eigenschap of een aparte tik, iets waar we onze identiteit uit kunnen halen.
Iets speciaals… Zodat deze dag even niet is zoals alle anderen. Iets speciaals… zodat we even niet zijn zoals alle anderen. Iets speciaals… Zodat we gewoon weer even zo blij kunnen zijn als een kind. Om een 14karaat gouden ring met diamant. Of een Nijntje nachtlampje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s